
Els alumnes de 1r d’ESO aquest any han treballat de valent. Sobretot pel que fa al projecte ‘És net l’aire que respirem?’, que mitjançant l’estudi de les dades de dues estacions de contaminació atmosfèrica, han pogut treure algunes conclusions. En el projecte hem après quins eren els diferents contaminants atmosfèrics, com s’originaven i quin efecte tenen sobre els ecosistemes i el canvi climàtic. També hem pogut estudiar l’impacte del projecte de la Variant d’Olot sobre el nostre centre, tant d’un punt de vista paisatgístic com de contaminació atmosfèrica i acústica.
El projecte s’ha dut a terme tot l’any, i els alumnes han treballat bàsicament en petits grups cooperatius on cadascú tenia el seu rol. Per poder aprofitar més l’experiència, ens han visitat una sèrie d’experts que ens han ajudat moltíssim a entendre més a fons el problema de la contaminació atmosfèrica des de diferents vessants:
- El meteoròleg Enric Agud ens va explicar quins són els principals contaminants atmosfèrics i de quina manera es mesuren. També vam treballar quins són els llindars. màxims de contaminació i què volen dir els episodis de màxima contaminació sobretot a les grans ciutats.
- El pediatre Dr Ferran Campillo de l’Hospital d’Olot ens va presentar. els principals efectes de la contaminació atmosfèrica sobre la salut de les persones.
- El doctor en Ciències Ambientals Gonzalo Gamboa ens va representar els efectes que un projecte com la Variant d’Olot causava al territori.
- L’enginyer Toni Moreno de Robolot ens va ajudar en el funcionament de les estacions de mesura de contaminació Educacont.
- Amb el periodista del Punt Avui Jordi Casas vam treballar l’estructura de la notícia a partir de les relacionades amb el projecte de la Variant d’Olot.
- L’arquitecte Pau Llimona ens va il.lustrar sobre com muntar una exposició d’èxit.
Amb les conclusions del seu treball els alumnes mateixos han elaborat els cartells de l’exposició, que es podrà veure a l’entrada de l’hospital d’Olot fins el 23 d’agost. L’objectiu d’aquesta exposició és conscienciar la ciutadania sobre els perjudicis que la contaminació atmosfèrica causa a la salut de les persones, a l’equilibri dels ecosistemes i també recordar que la pol.lució és un factor determinant en la crisi del canvi climàtic.





