A l’ IE Greda hem participat d’una proposta d’intervenció artística per treballar la diversitat funcional de la mà dels Artistas Salchichas. D’aquesta manera hem pogut sensibilitzar a l’alumnat de tot l’ESO i cicle superior de primària de la riquesa que tenim sent tant diversos i fer un lloc a la diversitat funcional a les nostres aules.

La proposta es concreta en realitzar un poster individual reflexionant sobre el concepte de normalitat a partir de la idea que tots tenim algun tipus de discapacitat i que les diferències poden sumar i ens poden enriquir. Un cop fet el treball d’introspecció de les pròpies limitacions i punts forts, hem creat un mural col.lectiu amb totes les nostres anormalitats al mig del menjador. En definitiva hem fet una campanya de sensibilització visual amb un missatge molt clar i contundent on la paraula NORMAL és la premisa des d’on generar la reflexió.

L’expressió NORMAL! té una connotació positiva que ens serveix per expressar l’anormalitat, tara personal o diferència com a un fet característic dels individus. Una manera d’exclamar que tots tenim o tindrem alguna diversitat funcional en major o menor grau al llarg de la nostra vida.

Però si analitzem una mica més la paraula NORMAL, ens adonem de que inclou un gran parany.  Allò NORMAL, segueix la norma i per tant està acceptat, si no segueixes la norma pots ser sancionat. La unió perversa entre aquest dos conceptes fa que la paraula NORMAL sigui tot un parany. Per tant, hem de tornar a fer una lectura d’aquesta frase “jo sóc NORMAL” i viure i incloure la diferència com un valor afegit.