Aquest matí ens ha visitat el pediatre de l’Hospital d’Olot, el Dr. Ferran Campillo. Els alumnes de 1r d’ESO hi hem pogut conversar per conèixer millor quins efectes té la contaminació en la salut de les persones.

Amb el projecte ‘És net l’aire que respirem?’ fa temps que recollim dades de contaminació atmosfèrica com és ara la concentració de partícules en suspensió (PM) de mides diferents: PM 1, PM2.5 PM 10.

En Ferran ens ha explicat com aquestes partícules tant petites afecten a salut de les persones juntament amb altres contaminants atmosfèrics. La contaminació atmosfèrica provoca un excés de mortalitat de 4.5 milions de persones al món cada any de les quals 300.000 són nens menors de 5 anys. També ens ha informat de la trista notícia que el 93% dels nens i nenes del món viuen en zones on la contaminació atmosfèrica supera els límits recomanats per la OMS. Aquesta sobreexposició a partícules contaminants té efectes directes en la salut (augments en les patologies respiratòries, en aparició de càncers, d’ictus i altres). També s’ha vist que aquells infants que viuen en zones d’alta contaminació tenen més problemes per a concentrar-se i això afecta molt directament als seus aprenentatges.

També hem pogut observar fa dies, amb les nostres estacions de contaminació, que a les hores d’entrada al centre (8:15, 9:00) hi ha pics de concentració de partícules en suspensió degut al trànsit rodat que ve a deixar els alumnes al nostre centre.

 

 

Els nois i noies de 1r d’ESO han proposat també algunes mesures per tal de reduir aquesta contaminació com és ara l’ús del transport públic propulsat amb energia neta o l’ús més freqüent del transport en bicicleta. 

Finalment, amb el mesurador portàtil que ens ha portat el Dr. Campillo, hem pogut prendre mesures de contaminació de PM 2.5 al pati de l’institut i hem pogut observar com a tocar de la carretera on hi ha projectada la nova variant d’Olot els valors en la concentració de partícules augmenten sensiblement.