En aquest projecte, emmarcat dins la matèria de cultura i valors, hem intentat transmetre el  valor del respecte i la cura dins les parelles amb el missatge: Tot per amor?  Volem relacions sanes!!!

Com a fil conductor hem tingut el 25N, el dia contra la violència de gènere, cosa que ens ha permès treballar articles de les xarxes i curtmetratges. Hem traslladat el debat a les nostres aules sobre les relacions de poder, el patriarcat, les desigualtats… També hem investigat sobre les diferents cares de la violència contra les dones, però sobretot  ens hem centrat en l’educació afectiva emocional. El treball de la coeducació amb el nostre alumnat és la base per prevenir les actituds masclistes i contribuir a crear una societat lliure de violència sexista. 

Hem volgut donar-li la volta a aquest dia i plantejar-nos com construir relacions basades en el respecte mutu. Tot per amor? relacions sanes basades en el respecte i la cura, ja que per construir una bona relació de parella hem de superar estereotips i posar la comunicació com l’eina clau per generar dinàmiques positives entre les persones. 

Aquí us deixem el manifest publicat a les xarxes.

EXPOSICIÓ DEL MURAL

Com a treball d’aula, hem fet un mural col·lectiu amb les mans de tot l’alumnat de primer d’ESO.  Hem posat un paper d’embalar negre al terra, llavors ens hem pintat les mans i les hem estampat sobre el paper. La combinació del color negre, simbolitzant el dol, amb el lila, que representa el color de la dona, ha agafat molta força. 

Des d’una basant creativa, tot l’alumnat ha fet un cartell individual amb el seu eslògan i disseny sota el lema “relacions sanes, lliures de violència”. 

D’aquesta manera, des de l’Institut Escola Greda, hem fet visible el rebuig cap a la violència contra les dones i hem donat eines per comentar i pensar altres maneres d’estimar-nos, sense prejudicis ni abusos de poder.

VISIONAT I DEBAT

Avui a la tarda, hem aprofitat per fer un videofòrum sobre relacions afectives i estereotips. A partir de diferents curtmetratges hem compartit idees i sentiments amb la resta del grup. Aquí us deixem alguns d’aquests vídeos per seguir pensant i construint un món millor i més just. 

Parlar de relacions de parella “sanes” pot donar la falsa impressió que hi ha relacions perfectes, la qual cosa s’allunya de la realitat i  no voldríem caure en el parany de l’amor romàntic. Tota relació té els seus defectes o debilitats, per la simple raó que les persones no som perfectes. L’important no és que una relació de parella tingui debilitats o no, sinó que ens tractem amb respecte. 

Per una escola lliure de violència.

Alumnat de primer d’ESO de l’Institut Escola Greda.

Comissió de convivència de l’Institut Escola Greda. 

Olot , a 25 de novembre del 2020,